Ciąża u myszy leśnej

Bardzo popularnym gatunkiem myszy jest mysz leśna , która wyróżnia się spośród podobnych jej gatunków dużymi oczami i uszami oraz wyraźną, ostro zaznaczoną granicą pomiędzy białawym spodem ciała, a ciemniejszymi bokami i wierzchem. Gdy tylko położymy w pobliżu norki coś smacznego i zachowamy spokój, to wówczas bez większego problemu powinniśmy zobaczyć między liśćmi tego sympatycznego gryzonia. Mysz leśna występuje od Wielkiej Brytanii poprzez większą część kontynentalnej Europy aż do Uralu w Rosji. Widziano tę mysz także we wschodniej Turcji, zachodniej Armenii, w Iranie i na południe od Syrii.

Mysz leśna ma niewielkie rozmiary, jej długość sięga 13 centymetrów, a długość ogona od 9 – 12 centymetrów. Waży najwyżej 60 gramów. Mysz ta ma charakterystyczne ubarwienie. Grzbiet ma kolor żółtawobrązowy, brzuszek biały i charakterystyczną, ciemniejszą obroże na szyi. Mysz ta wyróżnia się szczególnie dużymi oczami i uszami. Zwierzę to możemy spotkać w lasach liściastych i mieszanych, jest również mieszkańcem ogrodów i parków. W terenach górskich rzadko widywano tego gryzonia powyżej 1700 metrów nad poziomem morza.

Mysz leśna żeruje raczej wtedy, kiedy jest ciemno, to znaczy zaczyna o zmierzchu, kończy nocą. Głównym jej pożywieniem są nasiona traw, drzew, owoce leśne, grzyby, pąki i pędy drzew oraz owady. Jest to ssak szczególnie płochliwy, jego uwagę zwraca i powoduje, że zaczyna szukać norki, nawet najdrobniejszy szmer. W ciągu roku mysz leśna może mieć małe od 2 do 4 razy. W każdym miocie jest od 3 do 8 młodych. Rodzi je po 26 dniach ciąży. Po przyjściu na świat, małe myszki leśne są ślepe, po dwóch tygodniach zaczynają patrzeć na oczy. Przez 3 tygodnie głównym ich pokarmem jest mleko matki, po tym okresie, opuszczają norkę i muszą sobie radzić same. Po 8 tygodniach mysz leśna jest już dojrzała płciowo. Zoolodzy prowadzący obserwację gryzoni w Polsce, stwierdzili ,ze na terenie naszego kraju żyje duża populacja myszy leśnych i mają się ona dobrze, gdyż prócz sowy, miedzy drzewami nie ma innych wrogów.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *